Yi Jing – filozofija i divinacija

U kineskoj istoriji dugoj pet hiljada godina, klasik Yi Jing zauzima posebno mesto. Knjiga promena, poznata i kao I Ching i Zhouyi, jedan je od najstarijih Kineskih tekstova, čiji principi potiču od legendarnog cara Fu Xi-ja, kome se pripisuje izum osam trigrama (tri linije poređane jedna iznad druge; mogu da budu cele ili prekinute, Yang ili Yin).

Yi Jing

Istorija Yi Jinga

U različitim rasporedima, trigrami odražavaju savršeno stanje univerzuma (Xian Tian), kao i stanje dinamičke ravnoteže (Hou Tian), koje nam je poznato iz svakodnevnog života.

Kako se život usložnjavao, tako se i ovaj sistem razvijao, te su trigrami uparivani u heksagrame, koji su mogli bolje da prikažu svu složenost egzistencije. Izum 64 heksagrama, kao i njihov prvobitni raspored i prva tumačenja, pripisuju se kralju Wenu (Gua Ci, , objašnjenje heksagrama).

Sin kralja Wena, vojvoda Zhou, nastavio je rad svoga oca i dao tumačenja pojedinačnih linija u svakom heksagramu (Yao Ci, ), što je doprinelo boljem razumevanju Knjige promena.

Skupa sa svojim učenicima, komentare na Yi Jing dao je i Kong Zi (Konfučije), i ovaj doprinos je poznat kao Shi Yi ili ’’deset krila’’, koji su ubrzo postali sastavni deo ovog klasika.

Knjiga promena je utkana u samu osnovu raznih Kineskih disciplina: Taoizma, Konfučijanizma, umeća ratovanja, Kineske tradicionalne medicine i akupunkture, klasičnog Feng Shuija i borilačkih veština.

Mnogi kineski vladari su redovno konsultovali Yi Jing, oslanjajući se na savete iz ove knjige mudrosti. Čak ga je i ozloglašeni car Qin smatrao vrhunskim klasikom, a dosta istoričara smatra da je upravo zbog toga ovaj klasik uspeo da izbegne sudbinu većine ostalih knjiga, koje su sagorele na lomači koju je zapalio –  upravo car Qin.

Šta je Yi Jing?

Yi Jing je zbir univerzalnih zakona i sistem koji posreduje u čovekovoj komunikaciji sa prirodom. Kao odraz univerzuma, Yi Jing prikazuje kontinuitet promena i transformacija, kako u nama, tako i svetu oko nas.

Sve je u neprekidnom kretanju i promeni, čak i kada izgleda stabilno, zato što je takva priroda postojanja. Promeni se ne može odupreti, već se ona može samo razumeti i eventualno – predvideti.

Sam termin Yi Jing označava svitak na kome su zapisane mudre reči ’’koje mogu pomoći da izađemo na kraj sa problemima.’’ Reč Yi ovde označava promenu, dok Jing danas označava knjigu, ali se nekada odnosila na svitak na kome su se zapisivale mudre reči.

Ideogram za Yi, promenu, sastoji se iz kombinovanih ideograma za Sunce i Mesec, ilustrujući dualitet  postojanja, koji se zasniva na interakciji sila Yina i Yanga.

Tokom više hiljada godina, Kineska filozofija i metafizika su opisivale život uz pomoć Yi Jinga, da bi tek relativno skoro bila utvrđena sličnost između Yi Jinga i našeg DNK, koja počinje sa činjenicom da ima šezdesetčetiri heksagrama – i isto toliko kodona.

Otkrićem DNK i kodona, nauka je ušla veoma duboko u samu strukturu postojanja, a ispostavilo se da Yi Jing već sadrži obrazac koji postoji ne samo u ljudskom genetskom kodu, nego i u bazičnom jeziku za programiranje.

Ipak, za razliku od zapadnjačkog pristupa gde se naučnici bave uvećavanjem malog, tema kineske filozofije i metafizike oduvek je bila dubinsko razumevanje upliva tzv. velike sile na život pojedinca – što je i glavni princip Yi Jinga.

Pročitajte i detaljan tekst o 64 heksagrama – 64 promene yi yinga

Upoznajte se i sa mogućnostima koje donose Yi Jing studije

ask for your ba zi discussion, in all the area of your life, ask for yours today

Zakažite svoju Ba Zi konsultaciju sa Althea-om, zato što u životu uvek ima nešto novo da se nauči i zato što treba odabrati najbolji put od svih kojima bi mogli da krenemo. Ukoliko želite da razumete potencijale i ograničenja vašeg životnog puta i pronađete načine za rast i poboljšanje sreće, ovo je prava konsultacija za vas!
U vašoj Ba Zi konsultaciji, ne samo da možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja, već ćete i razumeti značaj pravog tajminga i donošenja dobrih odluka – što će vam omogućiti da se uskladite sa najboljim tokovima vašeg života
U ponudi su ŽIVOTNA, POSLOVNA i GODIŠNJA Ba Zi konsultacija.

FENG SHUI ŠKOLA 1-4

BA ZI ŠKOLA 1-4

XUAN KONG DA GUA 1-2

DATE SELECTION 1-2

YI JING 1-2

GODIŠNJI FENG SHUI I BA ZI

——————————–

  • Svi kursevi su intenzivni.
  • Feng Shui + Ba Zi kurs (osnovni) ide dva puta godišnje (april, oktobar).
  • Godišnji kurs ide svakog decembra. 
  • Svi ostali kursevi se organizuju po potrebi.
  • Možete sami formirati svoju grupu, da ne biste čekali na termine.
  • Za određene kurseve, potrebno je predznanje.

Feng Shui knjiga

Feng Shui knjiga

“Feng Shui za sve: Osnove klasičnog Feng Shuija” jeste priručnik Feng Shuija koji uvek treba imati uz sebe. Saznajte direktno od majstora šta je pravi Feng Shui i koje su to metode koje zaista “rade” i daju odlične rezultate! Ovo nije knjiga koja nudi simbole i druge zamene za pravo znanje. “Feng Shui za sve” je  izvor pravih i proverenih informacija koje koriste najbolji majstori širom sveta. Althea je svoje bogato znanje i iskustvo pretočila u knjigu koja je sada dostupna svima!
Može se naći u svim većim knjižarama, a takođe se može naručiti mejlom ili na Viber +381 61 628 1250.