64 heksagrama Yi Jinga, 64 promene


64 Heksagrama

U Yi Jingu, sve se svodi na prirodu i beskrajne procese koji se u njoj kontinuirano odvijaju i utiču jedni na druge. Pošto je život komplikovana igra bezbrojnih činilaca koji se neprekidno kreću, kada se jedna stvar promeni, druge koje su u odnosu sa njom – takođe se menjaju.

Yi Jing 64 heksagrama

Yi Jing

Preko 64 heksagrama, Yi Jing govori o 64 različite faze energije – promene, koje prikazuju kako stanje uma tako i sadašnju životnu situaciju.

U skladu sa tim, svaki heksagram sadrži smernice za lakši prolazak kroz trenutne i predstojeće promene, pružajući objašnjenja kako situacije, tako i najizvesnijeg razvoja događaja.

Nekada su promene brze, jasne i očigledne, dok su drugi put tihe, složene i dugotrajne.

Svaki od 64 heksagrama Yi Jinga je složena forma, koja ima svoj broj, značenje i odgovarajući slikovni prikaz. Pošto se svaki heksagram sadrži iz dva trigrama, važno je sagledati značenje svakog trigrama, kao i njihove pozicije, da bi se bolje razumeo sam heksagram.

Svaki heksagram ima šest linija (poznate kao Yaos), čiji polaritet i pozicija govore o bezbrojnim suptilnim mikro procesima, koji se dešavaju unutar određene promene.

1. Heaven

 

Kako dobiti heksagram?

Da bismo mogli da razumemo promenu, potreban nam je – heksagram. Može se dobiti na više načina: bacanjem tri novčića, trešenjem kontejnera od bambusa (dok ne ispadne jedan štapić), izvlačenjem Yi Jing karte is špila, otvaranjem Yi Jing knjige ili klikom na Pitajte Yi na mom websajtu.

Heksagram se može dobiti i na osnovu vremena (kada se nešto desi ili kada pitanje postane jasno), pravaca, pojava i sl. Zapravo, ne postoji pogrešan način da se dobije početni ili originalni heksagram, dokle god postoji jasno formulisano pitanje.

Ono što je važno jeste da dobijete i promenljive linije, koje će vam pomoći da sagledate razvoj situacije. Metod tri novčića već uključuje i dobijanje promenljivih linija, dok svi drugi metodi zahtevaju dodatni postupak, potreban da bi se dobile promenljive linije.

Tumačenje heksagrama

Jednom kada dobijemo heksagram, možemo potražiti tumačenje u knjigama Wilhelma, Leggea, Alfreda Huanga, itd. Naravno, vi i sami možete da tumačite dobijeni heksagram, ali treba da znate da ovo nikako nije lako, te da vam je potrebno solidno predznanje o trigramima, heksagramima i pojedinačnim linijama heksagrama.

U analizi heksagrama, potrebno je da dobijete odgovore na sledeća pitanja: O čemu se radi u ovom heksagramu? Šta mi govori ideogram ovog heksagrama? O čemu govore trigrami u ovom heksagramu? Koji je trigram telo – a koji aplikacija? Koja je linija rukovodeća? Koliko promenljivih linija ima (ako ih ima)? Koje su pozicije zauzete sa Yin a koje sa Yang linijama? Da li individualne linije heksagrama međusobno komuniciraju? Da li važne linije imaju podršku?

Što se tiče samih linija, najpovoljnije su 2 i 5, pri čemu je 5 najvažnija linija u heksagramu, koja je često i rukovodeća. Linija 1 predstavlja početak i sva naša razmišljanja koja se dešavaju pre nego što krenemo u akciju, dok linija 6 predstavlja početak opadanja energije, do čega dolazi nakon što izvesna aktivnost dostigne vrhunac.

Saznajte više i o Yi Jing – filozofija i divinacije

Upoznajte i posebnu Yi Jing tehniku Mei Hua

64 heksagrama Yi Jinga, 64 promene

Studirajte Kinesku astrologiju Ba Zi u maloj grupi ili kroz privatne časove sa majstorom.

Kroz četiri nivoa jednogodišnje škole (mala grupa), naučićete da čitate sudbinu pojedinca, kao i da sagledate različite obrasce njegovog života.  Između ostalog, saznaćete i koje su najvažnije životne lekcije koje osoba treba da nauči i kako se sreća menja svakih deset godina. Naučićete i kako da savetujete pojedince u vezi sa određenim aspektima njihovog života, kao što ćete im i pomoći da se usklade sa tokovima i da žive svoj najbolji život. Možete saznati i kako da savetujete poslovne ljude u vezi sa njihovim biznisom i ulaganjima – i kako da im pomognete da postignu najveći uspeh.

I još mnogo toga drugog!

Kineska astrologija 

Knjiga “Kineska astrologija” je još jedan Althea-in klasik. U ovoj knjizi možete saznati više o Kineskoj astrologiji i znacima Kineskog Zodijaka. Vašom sudbinom ne upravlja samo jedan znak, već – četiri!
Saznajte više o zdravlju i zodijačkim znacima, ishrani, vežbama i drugom. Izračunajte sve četiri kolone vašeg Kineskog horoskopa – Ba Zi. Pročitajte više o tome kako se znaci slažu jedan sa drugim i kako se vaša četiri znaka međusobno slažu. I još mnogo toga drugog!
Može se naći u svim većim knjižarama, kao što se moće naručiti mejlom i preko Vibera (+381 61 628 1250)