64 Heksagrama Yi Jinga, 64 promene

64 Heksagrama Yi Jinga

Yi Jing je Knjiga promena.

Promena koje se neprekidno dešavaju u nama, kao i u svetu oko nas.

Svi procesi, u nama kao i van nas, jesu međusobno povezani i utiču jedni na druge. Pošto je život komplikovana igra bezbrojnih činilaca koji su u stalnom kretanju, kada se jedna stvar promeni, druge koje su u odnosu sa njom – takođe se menjaju.

Kada se mi promenimo, menja se i svet oko nas.

Kada se promeni svet oko nas, menja se i naš unutrašnji svet!

Yi Jing 64 heksagrama

Yi Jing

 

Preko 64 heksagrama, Yi Jing govori o 64 različite faze energije – promene, koje prikazuju kako stanje uma tako i – okolnosti.

U skladu sa tim, svaki heksagram sadrži smernice za lakši prolazak kroz trenutne i predstojeće promene, pružajući objašnjenja situacije i omogućavajući anticipiranje najizvesnijeg razvoja događaja.

Nekada su promene brze, jasne i očigledne, dok su drugi put tihe, složene i dugotrajne.

Svaki od 64 heksagrama Yi Jinga je složena forma, koja ima svoj broj, značenje i odgovarajući slikovni prikaz. Pošto se svaki heksagram sadrži iz dva trigrama, važno je sagledati značenje svakog trigrama, kao i njihove pozicije, da bi se bolje razumeo sam heksagram.

Svaki heksagram ima šest linija (poznate kao Yaos), čiji polaritet i pozicija govore o bezbrojnim suptilnim mikro procesima, koji se dešavaju unutar određene promene.

64 heksagrama

Kako dobiti heksagram?

Da bismo mogli da razumemo promenu, potreban nam je – heksagram. Može se dobiti na više načina: bacanjem tri novčića, trešenjem kontejnera od bambusa (dok ne ispadne jedan štapić), izvlačenjem Yi Jing karte is špila, otvaranjem Yi Jing knjige ili klikom na Pitajte Yi na mom websajtu.

Heksagram se može dobiti i na osnovu vremena (kada se nešto desi ili kada pitanje postane jasno), pravaca, pojava i sl. Zapravo, ne postoji pogrešan način da se dobije početni ili originalni heksagram, dokle god postoji jasno formulisano pitanje.

Ono što je važno jeste da dobijete i promenljive linije, koje će vam pomoći da sagledate razvoj situacije. Metod tri novčića već uključuje i dobijanje promenljivih linija, dok svi drugi metodi zahtevaju dodatni postupak, potreban da bi se dobile promenljive linije.

Tumačenje heksagrama

Jednom kada dobijemo heksagram, možemo potražiti tumačenje u knjigama Wilhelma, Leggea, Alfreda Huanga, itd. Naravno, vi i sami možete da tumačite dobijeni heksagram, ali treba da znate da ovo nikako nije lako, te da vam je potrebno solidno predznanje o trigramima, heksagramima i pojedinačnim linijama heksagrama.

U analizi heksagrama, potrebno je da dobijete odgovore na sledeća pitanja: O čemu se radi u ovom heksagramu? Šta mi govori ideogram ovog heksagrama? O čemu govore trigrami u ovom heksagramu? Koji je trigram telo – a koji aplikacija? Koja je linija rukovodeća? Koliko promenljivih linija ima (ako ih ima)? Koje su pozicije zauzete sa Yin a koje sa Yang linijama? Da li individualne linije heksagrama međusobno komuniciraju? Da li važne linije imaju podršku?

Što se tiče samih linija, najpovoljnije su 2 i 5, pri čemu je 5 najvažnija linija u heksagramu, koja je često i rukovodeća. Linija 1 predstavlja početak i sva naša razmišljanja koja se dešavaju pre nego što krenemo u akciju, dok linija 6 predstavlja početak opadanja energije, do čega dolazi nakon što izvesna aktivnost dostigne vrhunac.

Saznajte više u tekstu Yi Jing – filozofija i divinacije

Upoznajte i posebnu Yi Jing tehniku Mei Hua

 

FENG SHUI ŠKOLA 1-4

BA ZI ŠKOLA 1-4

XUAN KONG DA GUA 1-2

DATE SELECTION 1-2

YI JING 1-2

GODIŠNJI FENG SHUI I BA ZI

——————————–

  • Svi kursevi su intenzivni.
  • Feng Shui + Ba Zi kurs (osnovni) ide dva puta godišnje (april, oktobar).
  • Godišnji kurs ide svakog decembra. 
  • Svi ostali kursevi se organizuju po potrebi.
  • Možete sami formirati svoju grupu, da ne biste čekali na termine.
  • Za određene kurseve, potrebno je predznanje.