Ba Zi Case Study: Anthony Bourdain- No Reservations za cara

Ba Zi Case Study: Anthony Bourdain (Entoni Bordejn)

Toni Bordejn je celebrity chef (kuvar), pisac i svetski putnik, poznat po serijalima A Cook’s Tour, No Reservations, The Layover i Parts Unknown.

Nakon otkaza koji je dao kao executive chef u poznatom restoranu Les Halles u New Yorku, ovaj visoki čovek (preko 1,90 cm) je svoj život pretvorio u stalno putovanje po svetu i isprobavanje svetskih kuhinja. Bordejnova kulinarsko-putujuća iskustva se već godinama redovno prikazuju, repriziraju i prepričavaju širom sveta, pa i u Srbiji.

Premda serijal No Reservations na prvi pogled podseća na druge kulinarske ekspedicije, on ipak ima svoje posebnosti zahvaljujući upravo gospodinu Bordejnu, koji izmiče svakom stereotipu.

Na svojim putovanjima, on se druži sa lokalcima i sa njima lovi patke, rakune i druge životinje i jede veverice i nepoznate glodare. U pojedinim epizodama iznenađuje kada sa maskom na licu spaljuje heroin sa policijom, da bi zatim sa ’’asistentom’’ u jelu i piću, Zamirom, šetao po Černobilju noseći Gajgerov brojač, ili pecao ’’ribu kaskadera’’ na zaleđenom Sibirskom jezeru.

Kada se zatekne u kafiću u Amsterdamu on, naravno, ne-puši marihuanu i daje prigodne izjave za mrežu za koju snima serijal, dok u Rimu (ili je to bio Pariz?) skupa sa svojom suprugom igra junaka crno-belog filma.

U svakom slučaju, gde god da je, Bordejn uživa u gozbama na kojima su glavni akteri žestina, svinjske iznutrice, krvavice i čvarci, kao i srž iz goveđih kostiju. Tu i tamo, on potpuno otvoreno priča o svojim iskustvima sa drogom i teškom odvikavanju, nakon čega ponovo prianja na svoje dve velike ljubavi:  prasetinu i – alkohol.

Oni koji prate njegov rad, znaju da je ’’Tony’’ veoma duhovit te da u njegovim vrcavim komentarima gotovo da i nema samocenzure. Bordejn u svojim serijalima filozofira, romantizira, karikira, kritikuje, preteruje, svađa se sa majmunima, proziva selebritije po imenu i poznate opisuje kao ’’sitne ljude sa ogromnim gigantskim glavama’’.

I sve ovo je samo mali deo njegovog opusa, zato što se ponešto može naći u njegovim knjigama, poput Kitchen Confidential (2000.), A Cook’s Tour (2001.), The Nasty Bits (2006.) i Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook (2010.)…

Ba Zi case study

Ko je Entoni Toni Bordejn u Ba Zi?

U Ba Zi sistemu, Bordejn je Gui Hai osoba, zato što je to njegov Day Pillar. U Ba Zi Kineskoj astrologiji, datum rođenja se konvertuje u Grane i Stabla. Stabla su jednostavna i upisuju se u gornji deo svake kolone (sata, dana, meseca, godine), dok su Grane kompleksne i upisuju se u donji deo svake od četiri kolone.

Najvažnija kolona jeste kolona dana rođenja, tzv. Day Pillar, koja definiše osobu. Stablo dana rođenja je poznato kao Day Master ili Self i ono predstavlja glavnu referentnu tačku u analizi nečijeg životnog puta, zato što se sve događa Selfu, odnosno – nama.

Gui je njegov Self ili Day Master, koji zapravo određuje njegovo biće

Gui je Yin Voda, koja se opisuje i kao kišnica, a zapravo predstavlja ceo ciklus vode u prirodi, oblake, kišu, rosu…

Gui osoba je emotivna i senzitivna ali i pomalo neodređena, zbog čega je nije lako upoznati (ova voda je u stalnom pokretu i preobrazbi iz jednog stanja u drugo). Gui Vodu karakterišu mladalački duh i duhovitost, kao i saosećanje i laka identifikacija sa drugima.

HourDayMonthYear
 Gui JiaBing
 

HAI

 

WUSHEN

Gui Voda u Day Pillar ’’sedi’’ na Grani HAI, koja je poznata na Zapadu i kao Svinja. Ovde moram da se osvrnem na primedbe nekih majstora koji kažu da nije slučajnost da Svinja-Hai voli da jede, što se ispostavilo kao pravilo za većinu onih koji u svojim Stubovima imaju po neku Svinju.

Kod Bordejna, mesec rođenja takođe utiče na njegovu želju za provodom, kao i na preterivanje sa hranom i pićem (mesec označava ’’strukturu’’ –  uči se na naprednim Ba Zi kursevima i Ba Zi studijama).

Pored Gui Vode, u koloni meseca, nalazi se Jia Drvo, koje predstavlja Bordejnov Output element.

Gui osoba sa Jia Drvom jeste visprena, brza i veoma inteligentna osoba koja lako uči i brzo razmišlja. Jia Drvo čini osobu ekspresivnom, impulsivnom, otvorenom, direktnom i – bez dlake na jeziku.

Od Output elementa dolaze ideje i kreativnost (Bordejn je autor više knjiga), ali i brze i ishitrene odluke, kao i iznenadna ljutnja.

U njegovoj karti je Wealth element prilično jak i premda je Bordejn neobična i nadasve talentovana osoba koja razmišlja ’’out of the box’’, on je ipak sposoban da dobro i zaradi.

Njegov dan rođenja i godina rođenja imaju odnos Povrede, što u njegovom slučaju može negativno da utiče na zdravlje, donoseći zdravstvene probleme. Ovaj post je pisan pre mnogo godina, a u međuvrmenu je Bordejn izvršio samoubistvo, što je takođe posledica tzv. Povredeu njegovoj karti.

Luck Pillars: desetogodišnji periodi sreće

Osim onoga što se vidi u četiri kolone (unutrašnja dinamika, ono sa čim smo došli u život), važan deo Ba Zi analize čini i pregled tzv. Luck Pillars, ili ciklusa sreće.

Kada se gledaju njegovi Luck Pillars, vidi se da je Bordejn veoma rano prolazio kroz Fu Yin Luck Pillar, tako da ne čude njegovi rani socijalni i problemi sa drogom. Ipak, sve to mu nije smetalo da studira, niti da pre toga završi dve godine srednje škole odjednom samo zato da bi studirao zajedno sa svojom tadašnjom devojkom.

Sam kraj tog studentskog i ljubavnog perioda on opisuje kao: ’’In that time, I was high all the time’

Naredni period, od 24.-33. godine života je, po Ba Zi, bio je period anksioznosti i strahova; sa ulaskom u novi Luck Pillar, 34.-43. godine, dolazi do Kombinacije Grana sa poljem karijere i na kraju tog perioda izlazi njegov prvenac, knjiga Kitchen Confidential, koja je postigla veliki uspeh. U ovom periodu se dešava i promena karaktera, zato što dolazi element kontrole, koji osobu otrežnjuje i daje samodisciplinu (neophodnu da bi se postavile granice).

U novom Luck Pillar, 44.-53., dolazi još jedna Hai (Svinja) a u Ba Zi je poznato da kada god se pojavi Grana koja se nalazi u Palati Partnera, to može da znači novi brak. I u ovom slučaju to pravilo se pokazalo verodostojnim i u Hai Luck Pillar, Bordejn se ženi i dobija ćerku. U Ba Zi je tajming veoma značajan, pa zato ne čudi da se gospodin A.B. oženio, 2007. godine, koja je bila upravo – Hai godina!

Od 2010., Bordejn je ušao u novi Luck Pillar u kome se susreće sa Sukobom koji deluje na palatu karijere, tako da se mogu očekivati ili zasićenost sa onim što se trenutno radi ili promene neke druge vrste. Zbog 6 Sukoba u ovom periodu, mogući su i zdravstveni problemi i to u vezi sa cirkulacijom, srcem i pritiskom. Sukobi preopterećuju ljude, zbog čega može da dođe do “pucanja” – ili u ovom slučaju samoubistva.

Više o Ba Zi potražite na Šta je Ba Zi?

Studirajte Kinesku astrologiju Ba Zi u maloj grupi ili kroz privatne časove sa majstorom.

Kroz četiri nivoa jednogodišnje škole (mala grupa), naučićete da čitate sudbinu pojedinca, kao i da sagledate različite obrasce njegovog života.  Između ostalog, saznaćete i koje su najvažnije životne lekcije koje osoba treba da nauči i kako se sreća menja svakih deset godina. Naučićete i kako da savetujete pojedince u vezi sa određenim aspektima njihovog života, kao što ćete im i pomoći da se usklade sa tokovima i da žive svoj najbolji život. Možete saznati i kako da savetujete poslovne ljude u vezi sa njihovim biznisom i ulaganjima – i kako da im pomognete da postignu najveći uspeh.

I još mnogo toga drugog!

Kineska astrologija 

Knjiga “Kineska astrologija” je još jedan Althea-in klasik. U ovoj knjizi možete saznati više o Kineskoj astrologiji i znacima Kineskog Zodijaka. Vašom sudbinom ne upravlja samo jedan znak, već – četiri!
Saznajte više o zdravlju i zodijačkim znacima, ishrani, vežbama i drugom. Izračunajte sve četiri kolone vašeg Kineskog horoskopa – Ba Zi. Pročitajte više o tome kako se znaci slažu jedan sa drugim i kako se vaša četiri znaka međusobno slažu. I još mnogo toga drugog!
Može se naći u svim većim knjižarama, kao što se moće naručiti mejlom i preko Vibera (+381 61 628 1250)