Sta je Ba Zi?

Ba Zi tradicionalni Kineski metod poznat je i kao Osam karaktera ili Četiri stuba sudbine, a radi se o tradicionalnom Kineskom metodu za analiziranje sudbine i sreće.

Ba Zi

 

Šta je Ba Zi i šta nam otkriva?

Ba Zi je metod poznat i kao Osam karaktera ili Četiri stuba sudbine, a radi se o tradicionalnom Kineskom metodu za analiziranje sudbine i sreće.

U ovoj metodi, godina mesec, dan i sat rođenja se konvertuju u Kineske karaktere, poznate i kao Nebeska Stabla i Zemaljske Grane.

Uprkos uvreženom verovanju da se u Kineskoj astrologiji radi o osobinama dvanaest znakova zodijaka i da se analiza zasniva na godini rođenja, Ba Zi je zapravo mnogo kompleksnija i dublja metoda, u kojoj se analiziraju pozicija, snaga, slikovni prikaz, individualno značenje i interakcije Stabala i Grana.

Život je kao kartaška igra, u kojoj karte koje su vam podeljene predstavljaju određenost, dok je način na koji odigrate partiju izraz vaše slobodne volje. (Nehru)

U Ba Zi, pojedinac se prepoznaje kao autentična jedinka na osnovu dana rođenja – a ne godine. Samim tim, moguće je da je neko rođen u godini npr. Psa, ali da njegove Ba Zi pokazuju i tri druge Grane, te da osobu prepoznajemo kao Zeca, zato što je rođena u – danu Zeca.

Ipak, čak ni to što je neko rođen u danu Zeca nije polazna tačka u Ba Zi analizi, zato što je glavna referentna tačka u analizi Self, odnosno Nebesko Stablo dana rođenja. Self je sama esenca i duša pojedinca te zato i predstavlja polaznu tačku u Ba Zi analizi. 

Saznajte više o Deset Selfa – deset tipova ličnosti

Subinu je moguće spoznati i predvideti

Osim Selfa i Grane dana rođenja, Ba Zi chart prikazuje i druge, očigledne i skrivene dinamike koje nastaju kako samim rasporedom ostalih karaktera po kolonama, tako i usled interakcije Grana i Stabala.

Sve ove unutrašnje i spoljašnje dinamike zapravo vode do prilično predvidivih ishoda, što potvrđuje Kinesku ideju o tome da je Sudbinu moguće ne samo spoznati već i predvideti.

Karakteri pokazuju sa čim je osoba došla u život, govore o njenom izgledu i fizičkoj konstituciji, sklonostima, talentima, sposobnostima…

Ovih osam jednostavnih karaktera takođe opisuju i bliže i šire okruženje, važne ljude u životu osobe, izazove sa kojima će se susretati kao i načine na koje bi oni mogli da žive bolje ili lakše i da postanu srećnija i uspešnija bića.

Desetogodišnji ciklusi sreće

Slika nečijeg života i postignuća ne bi bila kompletna bez analiziranja dodatnih kolona, koje su poznate kao Luck Pillars ili desetogodišnji periodi sreće. Ovi ciklusi sreće zapravo donose nove elemente u osobin život, koji povratno utiču na ono što već postoji, stvarajući nove dinamike ili menjajući postojeće stanje i situacije na bolje – ili na gore.

Sistem Ba Zi ili Četiri Stuba sudbine je zaokružen i samodovoljan sitem koji ima svoju svrhu a to je analiza čovekove sudbine i sreće.

Ono što je manje poznato jeste da informacije koje se mogu dobiti iz Ba Zi služe da se dijagnostikuje Feng Shui kao i da se pronađu najbolja rešenja za svakog pojedinca, što samu Feng Shui praksu može podići na potpuno novi nivo.

Ba Zi je takođe neophodno poznavati ukoliko neko želi da primenjuje Date Selection i Xuan Kong Da Gua metode, zbog čega danas i ne postoji uspešan Feng Shui majstor koji nije upoznat sa Ba Zi metodom.

Pročitajte više i o Ba Zi konsultacijama!

Tri tipa u Ba Zi – tri po svemu različite ličnosti!

4 osnovne kolone u Ba Zi – 4 aspekta života

Ljubav, veze i brak u Ba Zi

Ba Zi Case Study: Anthony Bourdain- No Reservations za cara