Feng Shui Viva magazin – Tajna sa istoka

Feng Shui je drevna Kineska metoda koja se bavi proučavanjem toka energije Qi po predelu i unutar građevina, pronalaženjem najboljeg mesta za gradnju i poboljšavanjem toka energije u postojećim prostorima.

Cilj primene ove metode jeste da se omogući stanarima da uzmu najbolju energiju iz predela i građevine, te da koriste prostor na najbolji mogući način, što im može poboljšati zdravlje i odnose, pospešiti karijeru i dovesti na stazu prosperiteta, ako njihova sudbina to dozvoljava.

feng shui viva

Tekst je objavljen u magazinu Viva, a integralnu verziju možete pročitati i ovde:

Feng Shui – tajna sa istoka

Svi mi želimo da budemo zdravi i srećni, da živimo bolje i da napredujemo, i tokom celog života većina nas traga za načinima na koje bi mogli da prosperiramo i ostvarimo svoje snove.

Po klasičnom Feng Shuiju, prava tajna uspeha leži u prostoru u kome živimo i načinu na koji ga koristimo.

Za razliku od opšte prihvaćenog stava na zapadu da figurice i simboli mogu da promene energiju Qi prostora, najbolji majstori sa istoka (kod kojih sam studirala) tvrde drugačije!

Oni kažu da postoje čak četiri važna aspekta dobrog Feng Shuija. Ova četiri aspekta su:

1. Okruženje (priroda je izvor energije Qi i neka mesta su bolja od drugih).
2. Sam prostor (njegov dizajn, pozicija vrata, raspored prostorija, opšti tok Qi).
3. Način na koji koristite prostor (postoje dobre i loše oblasti i vaši lični povoljni inepovoljni pravci).
4. Povezivanje vaših Ba Zi sa vašim Feng Shuijem (treba naći ono što vam nedostaje i povezati to sa prostorom).

Svaki prostor je poseban

Mi to i ne znamo, ali SVAKI prostor (kao i svaka lokacija) ima svoje specifičnosti, kao i dobre i loše strane.

Što se tiče specifičnosti, prilikom očitavanja orijentacije sa kompasom Luo Panom, mi znamo da ako nečija vrata ’’padaju’’ u oblast ’’Sky Horse’’, da će ukućani da budu aktivni i da će neki od njih često da putuju.

Što je još važnije, prilikom dizajna prostora je takođe moguće projektovati vrata tako da se ukućanima omogući ova opcija, odnosno uzbudljiv i aktivan život sa dosta putovanja (naravno, ukoliko je to dobra opcija za njih).

Sa druge strane, nekada vrata stana mogu da gledaju ka tzv. ’’Storage’’ pravcima, što generalno smiruje energiju i ukućane čini opreznim, nepoverljivim i rezervisanim.

Premda ova orijentacija može da bude odlična za promet nekretnina, ovakvi privatni prostori često mogu da se prepoznaju i po tome što njihovi stanari gomilaju stvari.

Zatim, postoje i ’’Peach Blossom’’ orijentacije, koje su karakteristične za one koji su društveni i koji vole okupljanja.

Stanari ovakvih prostora obično veoma vrednuju svoj brak i emotivno zadovoljstvo je za njih veoma važno…

Neophodna je kompletna analiza

Osim ovih sitnih uvida, deo svake Feng Shui konsultacije jeste kompletna analiza prostora, koja pokazuje sa čim vi zapravo raspolažete, i koja pojašnjava sva ograničenja vašeg prostora (svi mi moramo da živimo sa nekim ograničenjima, to je život).

Premda na zapadu postoji uvreženo verovanje da će bojenje zidova i postavljanje figurica rešiti neke probleme, činjenica je da se sistemski problemi (tipa nedostatka prostora usled njegovog nepravilnog oblika) – ne mogu rešiti kozmetičkim intervencijama.

Samim tim, dolazimo do toga da svako na kraju pronađe prostor koji u velikoj meri odražava baš njegovu ličnost i sve ono što je zapisano u njegovim Ba Zi (drevni astrološki metod koji se zasniva na pet elemenata).

Tako npr., oni koji žive u prostoru u kome nedostaje celi jug, vremenom mogu osetiti pad energije, raspoloženja i entuzijazma – posebno ako je element strane sveta koja nedostaje veoma važan u njihovoj sudbini.

Upravo zbog toga, najbolje je birati (i graditi) prostore pravilnog oblika, kada god postoji mogućnost za to, zato što to daje veću stabilnost onima koji tu žive (ili rade).

Isto tako, poznato je Sa obzirom na značaj LIČNOG faktora u klasičnom Feng Shuiju, ne čudi to što nije svaki prostor jednako dobar za sve, te što jedna porodica u određenom prostoru može da prosperira dok drugi mogu da budu nesrećni i da gomilaju razočaranja i zastoje.

Tako npr. u jednom prostoru najviše će da prosperire upravo ona kome odgovara orijentacija ulaznih vrata!

Dugoročno ili kratkoročno – vi se pitate!

U klasičnom Feng Shuiju, postoje DVA pristupa, koja se obično kombinuju radi ostvarenja najboljih rezultata, dugoročni i kratkoročni.

Da bi mogao da se odabere najbolji pristup, potrebno je znati koliko vremena stanari planiraju da provedu u nekom prostoru.

Ukoliko oni žele da se skrase u nekom prostoru, onda će i Feng Shui konsultacija biti usmerena prema ostvarenju dugoročnih efekata (ovde se mahom radi o samostalnim objektima: kućama i zgradama u privatnoj svojini i sl.).

U ovom slučaju je važno proučiti i uticaj okruženja, jer sva okolna brda i doline, sve reke, putevi, susedne zgrade i sl. će vremenom iskazati svoj uticaj.

Isto tako, kod poslovnih objekata se uglavnom ide na dugoročni pristup, posebno kada su u pitanju velike kompanije.

Ukoliko znate da ćete u određenom prostoru boraviti duže vreme, najbolje je da konsultujete Feng Shui eksperta PRE nego što se u njega uselite i napravite raspored prostorija.

Isto tako, ako planirate gradnju (važi i za pojedince i za investitore), najbolje vreme za Feng Shui konsultaciju je pre angažovanja arhitekte i pravljenja konačnog projekta.

Kratkoročna rešenja se svode na preporuke o korišćenju prostora (dobre i loše lokacije i pravci) i preporuke u vezi sa korišćenjem najboljih mesta za spavanje i rad, kao i ličnih povoljnih pravaca (koji nekada mogu biti veoma precizni!).

Ovakve sugestije mogu pomoći brži napredak pojedinaca, porodica i biznisa, i mnogi su upravo zbog toga uspeli da pronađu bolji stan, posao i sl.

Šta sve možete da učinite sami!

Mogućnosti primene klasičnog Kineskog Feng Shuija su neograničene i znalac može da koristi klasični mnogobrojne tehnike za rešavanje problema i aktivaciju potencijala prostora.

Ipak, pošto nisu svi takve sreće kao Donald Tramp da mogu da primene Feng Shui na (sve) svoje zgrade, hajde da vidimo kako vi SADA možete da poboljšate tok energije u svom prostoru, bez nekog velikog znanja.

Osim lokacije i orijentacije ulaza, dva druga važna elementa dobrog Feng Shuija u životnom prostoru jesu pozicija i orijentacija kreveta i šporeta.

Sa obzirom na to da se krevet dovodi u vezu ne samo sa zdravljem, već i sa osobinim emotivnim životom, važno je da se on nalazi na dobrom mestu u spavaćoj sobi.

Ovo dobro mesto je uza zid, i ono je najviše udaljeno od ulaza u sobu.

Nije idealno kada se krevet nalazi tik uz prozor (energija nije dovoljno mirna), niti je savršeno kada se nalazi zaglavljen između dva ormana (energija se ovde ’’guši’’).

Takođe, solidan krevet je uvek bolji od kreveta na razvlačenje i kad god postoji takva opcija, najbolje je odabrati čvrst i stabilan krevet, sa jakim uzglavljem.

Slične preporuke se odnose i na poziciju šporeta, za koji je najbolje da stoji uza zid (posebno ako se dosta koristi), dok je smeštanje istog na ’’ostrvo’’ u centru kuhinje prihvatljivo uglavnom kada se radi o stanarima koji kuhinju ne koriste previše.

Razlog za to jeste što se šporet smatra važnim izvorom Qi u prostoru, koji može da utiče na zdravlje ukućana, posebno na probavu (a zid uvek daje stabilnost).

U vezi šporeta, treba izbegavati njegovo pozicioniranje na samom ulazu u kuhinju i/ili ispod ukošene tavanice, zato što to čini energiju nestabilnom – ili je čak i blokira.

Zanimljivo je da rezultati primene Feng Shuija zavise od dosta faktora. Oni su nekada momentalni, drugi put novom načinu korišćenja prostora treba vremena da ’’proradi’’.

Pošto i vreme utiče na svaku građevinu, svaka godina drugačije utiče na određeni prostor. Neke godine baš mogu da naprave problema, posebno ako se konflikt već nazire u osobinom Ba Zi – tradicionalnom Kineskom horoskopu.

Zadnjih godina su prilično popularne tzv. ’’aktivacije’’ prostora. Pomoću njih  se određeni povoljni delovi prostora ’’aktiviraju’’. Aktivacija je nalik masaži određenih akupresurnih tačaka.

Svrha aktivacija jeste postizanje tačno određene dobiti. Jedna od oblasti koja se može aktivirati u maju jeste i sever 2, gde se u 2017. nalazi uticaj poznat kao Tai Yin.

Tai Yin je veoma povoljna za preduzetnike. Takođe i za sve one koji žele bolju komunikaciju sa drugima i bolje odnose uopšte.

Autor:
Althea S.T.

Ukoliko su vam potrebne Feng Shui konsultacije pročitajte i ovaj tekst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *