Korona virus – saveti Kineskog lekara

Korona virus – saveti Kineskog lekara

Ishrana i imunitet u doba Korona virusa

Saveti Kineskog lekara John Lews-a (www.lews.info)

 

1. Redovno DORUČKUJTE.

Neka vaš doručak bude između 7 – 9 ujutro i neka to bude topla hrana, supa je idealna. Ovo je doba dana kada naš želudac radi najbolje, i kada će nutrijenti i energija biti preuzeti i iskorišćeni na najbolji način od strane slezine. Učinite uslugu sebi i svojoj porodici, i ne preskačite doručak!

2. Svaki dan konzumirajte TOPLU i DOBRO SKUVANU hranu.

Izbegavajte salate, hladnu hranu i previše voća, zato što ovaj virus VOLI HLADNOĆU, i razmnožavaće se brže kada mu uslovi odgovaraju (uslove VI stvarate!). Znači važno je raditi SUPROTNO od onoga što virusu odgovara, te zbog toga pijte što više tople tečnosti. Ovo je važno i zbog toga što je dobro skuvana hrana lakša za varenje i apsorpciju hranljivih sastojaka. Koji su nam u ovo vreme neophodni.

Korona virus Kineska medicina

3. Izbegavajte MASNU hranu.

Ovo je važno zato što virus voli vlagu, koja pogoduje njegovom razmnožavanju. A masnoća u Kineskoj medicini predstavlja upravo – vlagu. Povrh svega, vlaga koja se stvara konzumiranjem masnoća se zgušnjava i nakuplja u plućima, što nikako ne želimo u ovom trenutku, jer to pospešuje rast virusa i uzrokuje teške simptome. U Kineskoj medicini ovo je razlog zašto jedna osoba ima lakše simptome, dok druga ima teže…

Hrana koja sadrži dosta vlage: sir, roštilj, ovčetina, govedina, morska hrana, svinjetina, pačetina…

Bolje je ograničiti unos životinjskih proteina sada, jer organizam nekih ljudi automatski višak vlage pretvara u zapaljenje, i to – veoma brzo. Ovaj se sindrom u Kineskoj medicini zove „vlaga koja tone unutra i pretvara se u vrelu vlagu“, a doprinosi tome da se simptomi brzo šire ka drugim organima i sistemima u telu. Što nikako nije dobro.

4. Konzumirajte JEDNOSTAVNU i LAKO SVARLJIVU hranu.

U ovu hranu spadaju žitarice, tamno zeleno povrće sa drškom, bundeva, sočivo, azuki pasulj, malo pečurki, topli tofu i tempeh. Sva hrana posle koje ćete biti gladni u roku od 2-3 sata je laka za varenje. Kada je hrana koju konzumiramo TOPLA i LAKA za stomak, to kultiviše energiju organa Zemlje – što zatim jača funkciju pluća, koja se bore za imunitet!

5. Uzimajte hranu koja SMANJUJE vlagu u organizmu.

U ovu hranu spada đumbir, ali i semenke lotosa, crveni pasulj, zimska bundeva, šargarepa.

  • Čaj od đumbira kuvajte na Azijski način; prst đumbira prelijte sa ½ litre vode, neka kuva 15 minuta. Nakon dva sata ponovo prokuvajte, 10-15 minuta. Nakon sat vremena još jednom prokuvajte, još 15 minuta na tihoj vatri. Bićete iznenađeni ukusom i kvalitetom čaja!

Saveti Kineskog lekara za Korona virus

6. Vodite računa o tome da imate REDOVNU STOLICU.

Ovo je važno, jer ako postoji konstipacija, tada se u organizmu akumulira vlaga, što zatim blokira funkciju pluća i disanje!

7. Unosite dovoljno TEČNOSTI.

Na svakih pola sata popijte POLA ŠOLJE tople prokuvane vode. Ovo pomaže metabolizam i sprečava stagnaciju energije, do koje dolazi i kada vreme provodimo u zatvorenom prostoru i bez šetnje. Posle večere popijte samo par gutljaja tople prokuvane vode, da biste sprečili zadržavanje tečnosti u organizmu i smanjili noćno ustajanje.

8. Idite na SPAVANJE pre 11 naveče.

Važno je da sebi obezbedite 7 sati sna leti i 9-10 sati sna zimi.

Zimi je idealno da se na spavanje ide i RANIJE, već oko 21,30; pravilo je da organizam najbolje funkcioniše kada se na spavanje ide 2-3 sata nakon zalaska Sunca, jer tako je podešen naš biološki sat. Ovo pozitivno utiče na Trostruki grejač, koji zatim olakšava protok energije kroz ceo organizam, što uključuje i pluća. Još je važno reći da osmosatni san tokom dana nema isti značaj za organizam kao noćni san, i tih osam sati nikako NIJE ISTO. Spavajte noću, spavajte 7-10 sati, zavisno od godišnjeg doba i pomozite svom organizmu!

9. Ne zaboravite VEŽBANJE i DISANJE. 

Meditacija sa fokusom na disanje je važna, zato što lagano i duboko disanje pomaže spuštanje energije do bubrega i energije predaka. U isto vreme, pomaže funkciju pluća. U ovo vreme kada je kretanje ograničeno, radite vežbe disanja i meditaciju fokusa na dah. Jednom ili dva puta dnevno po 15-10 minuta. Više info u drugom postu.

10. SUNCE je zakon.

Oni koji žive u toplijoj klimi neka izlože ramena i gornji deo leđa suncu u jutarnjim satima, do 10 sat pre podne, u periodu od dvadeset minuta. Ovo će zagrejati meridijan bešike i centralni meridijan koji se pruža duž kičme. Ovo će zauzvrat pomoći bubrezima i plućima da ostanu zdravi i da spreče spoljašnju vlagu i hladnoću da prodru duboko u telo. Ovo će takođe sprečiti kijanje, kašljanje i dobijanje gripa i drugih virusa koji ne vole toplotu.

  • Umesto Sunca, možemo da koristimo lampu Bioptron.

ask for your ba zi discussion, in all the area of your life, ask for yours today

Zakažite svoju Ba Zi konsultaciju sa Althea-om, zato što u životu uvek ima nešto novo da se nauči i zato što treba odabrati najbolji put od svih kojima bi mogli da krenemo. Ukoliko želite da razumete potencijale i ograničenja vašeg životnog puta i pronađete načine za rast i poboljšanje sreće, ovo je prava konsultacija za vas!
U vašoj Ba Zi konsultaciji, ne samo da možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja, već ćete i razumeti značaj pravog tajminga i donošenja dobrih odluka – što će vam omogućiti da se uskladite sa najboljim tokovima vašeg života
U ponudi su ŽIVOTNA, POSLOVNA i GODIŠNJA Ba Zi konsultacija.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *